Anita Witzier presenteert Panteia rapport over empowerment laaggeletterde vrouwen

gepubliceerd: 23-11-2020

Donderdag 19 november was de feestelijke presentatie van het rapport ‘Beleidsontwikkeling voor laaggeletterde vrouwen met inzet van empowerment.’ In deze handreiking worden de lessen uit drie voorbeeldgemeenten beschreven hoe zij de regionale aanpak voor laaggeletterdheid hebben vormgegeven. Panteia voerde dit onderzoek uit in opdracht van Stichting Lezen en Schrijven.

 

Kennis van de doelgroep laaggeletterden is essentieel om een gemeentelijke visie te vormen en een beleidsplan voor de aanpak van laaggeletterdheid te ontwikkelen. Stichting Lezen en Schrijven zet zich sinds 2014 in voor laaggeletterde vrouwen. Ook het werkveld heeft aandacht voor deze groep. Vrouwen in Nederland hebben namelijk vaker een achterstand in taal en rekenen dan mannen. Bovendien zijn laagopgeleide vrouwen minder vaak economisch zelfstandig dan laagopgeleide mannen of hoogopgeleide vrouwen. Het onderzoek ‘Beleidsontwikkeling voor laaggeletterde vrouwen met inzet van empowerment: Handreiking voor de regionale aanpak laaggeletterdheid’ biedt voorbeelden en tips voor gemeenten en lokale organisaties die samenwerken in de aanpak van laaggeletterdheid. Het onderzoek bestaat uit een handreiking en drie praktijkvoorbeelden van de gemeenten Almere, Den Helder en Heerde.

 

Panteia heeft dit onderzoek in opdracht van Stichting Lezen en Schrijven uitgevoerd. Stichting Lezen en Schrijven heeft met subsidie van het ministerie van OCW (Directie Emancipatie) deze opdracht kunnen uitzetten. Voor het onderzoek heeft Panteia verschilende organisaties en beleidsadviseurs uit de gemeenten Almere , Den Helder en Heerde geïnterviewd.

 

De presentatie vond online plaats, onder leiding van Anita Witzier, ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven. Aan het woord kwamen verschillende stakeholders. Twee wethouders van de onderzochte gemeenten vertelden over het nut van het onderzoek voor hun beleidsvorming. Het meeste indruk maakten de ervaringsverhalen van enkele vrouwen die zelf uit hun laaggeletterdheid overwonnen met hulp van lokale ondersteuning.

 

De handreiking is hier te downloaden. 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00