Efficiƫntie op Twentekanalen dankzij slimme app

gepubliceerd: 13-06-2019

Door gebruik te maken van data en slimme technieken gaat het er binnenkort een stuk efficiënter aan toe op de Twentekanalen. Dankzij een app voor schippers, weten ze precies waar ze aan toe zijn. Daarbij is het uitgangspunt: Twente first, but not Twente only. 

Het Twentekanaal loopt van Eefde (Gelderland) via Hengelo naar Enschede, met een aftakking naar Almelo. Daarom spreken we ook wel van de Twentekanalen. Op de vaarweg komen twee dingen te vaak voor: er zijn te vaak lange wachtrijen voor de 3 sluizen en er is te vaak sprake van leegvaart (dat wil zeggen dat een schip leeg heen- of terugvaart op het kanaal).

Blauwe golf
Om het scheepvaartverkeer over de Twentekanalen efficiënter te laten verlopen ontwikkelen de provincie Overijssel, Rijkswaterstaat en het Havenbedrijf Twente het informatieplatform Blauwe Golf Twentekanalen. Doel van dit platform is om de Twentekanalen meer en beter te benutten. De ontwikkeling van het informatieplatform is gegund aan een consortium, bestaande uit 4shipping, onderzoeksinstelling Panteia, en het IT-bedrijf SWIS. Zij gaan samen met de gebruikers aan de slag om dit platform te realiseren.

Schipperszoon met een visie
Jan Snoeij van 4shipping weet als geen ander hoe het eraan toe gaat in de binnenvaart. Als zoon uit een schippersfamilie, groeide hij in die wereld op. Jan: “Ik heb 2,5 jaar geleden een soort marktplaats voor de scheepvaart ontwikkeld. Hierop kunnen verladers en schippers elkaar direct vinden, afspraken maken en zakendoen." 

"Inmiddels zijn er 1000 bedrijven hierop aangesloten. Ik kwam in contact met de provincie Overijssel omdat ze een marktconsultatie organiseerden. Daar kon ik vertellen over onze ervaringen met deze app en mijn visie op de scheepvaart. De visie van de provincie Overijssel kwam op heel veel punten overeen met onze ideeën en daarom hebben we ingeschreven op deze opdracht.”

Data voor de scheepvaart
Het platform dat nu voor de provincie Overijssel gebouwd wordt, is een doorontwikkeling van deze app. De app krijgt straks 5 modules. 

Het platform wordt in oktober 2019 opgeleverd. Het kan daarna ook gebruikt worden voor andere belangrijke vaarroutes.

Onderdeel grootscheeps project
Het ontwikkelen van het platform staat niet op zichzelf, maar is onderdeel van het grootscheepse infrastructurele project dat in volle gang is; het verruimen van de vaarweg, zodat de vaarweg geschikt is voor grotere vrachtschepen. Een project dat mede mogelijk wordt gemaakt door een Europese CEF-subsidie. Meer hierover leest u op de website van de gemeente Hengelo.

Lees het gehele stuk hier

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00