Financiering van startups

gepubliceerd: 23-10-2018

Samen met adviesbureau Rebel heeft Panteia de staat van het Nederlandse startup financieringssysteem in kaart gebracht.

 

Hiervoor zijn onder andere bijeenkomsten georganiseerd met diverse spelers uit het ecosysteem rondom financiering en begeleiding van startups. Partijen uit het ecosysteem – vertegenwoordigers van (voormalige) startups, venture capitalists, angel investors, banken, overheid en de academische wereld – hebben hun visie gegeven op de staat van het Nederlandse startup ecosysteem.

 

Het onderzoek laat zien dat het in veel opzichten goed gaat: Nederland is een ondernemend, technologisch geavanceerd en creatief land met steeds meer aandacht voor startups. Er is veel geld beschikbaar en er zijn steeds meer durfinvesteerders, incubatie- en acceleratieprogramma’s. Daarnaast heeft de overheid vele subsidieregelingen en programma’s gericht op startups. Tegelijkertijd zijn er kansen die onvoldoende worden benut. Startups weten vaak moeilijk de weg te vinden naar de juiste investeerders. Er zijn vele investeringsfaciliteiten en ondersteuningsprogramma’s, maar het landschap is te versnipperd. Het is vaak onduidelijk waar men terecht kan, en de voorwaarden van verschillende financiers sluiten vaak niet goed op elkaar aan.

 

Dit onderzoek is uitgevoerd voor StartupDelta, die dit onderzoek aan het nieuwe kabinet heeft voorgelegd en het als uitgangspunt voor gesprekken met bewindspersonen heeft gebruikt. Het is ook gebruikt in de discussie rondom Invest-NL en het rondetafelgesprek in de Kamer daarover.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00