Inventarisatie van maatregelen tegen vervoersarmoede in de vier grote steden

gepubliceerd: 12-04-2021

Onlangs heeft Panteia voor de G4 (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht) een inventarisatie gemaakt van onderzoek, projecten en maatregelen die in de G4 gemeenten zijn onder- en genomen op het gebied van vervoersarmoede. Het doel van de opdracht was om inzicht te krijgen in wat er gedaan wordt om vervoersarmoede te verminderen, en om, met een expert panel, te reflecteren op aandachtspunten voor aanvullend onderzoek en beleidsontwikkeling op het gebied van vervoersarmoede in de steden.

Wat is vervoersarmoede eigenlijk? Vervoersarmoede betekent in het kort dat men door beperkte verplaatsingsmogelijkheden niet op een volwaardige manier aan het maatschappelijk leven kan deelnemen. Het gaat bij vervoersarmoede dus om een discrepantie tussen de vervoersbehoefte en de vervoersmogelijkheden.

Mobiliteit is een belangrijke voorwaarde voor mensen om zich te kunnen handhaven in de moderne samenleving. Wie onvoldoende mobiel is, door welke oorzaak dan ook, kan tal van problemen ondervinden in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, het volgen van onderwijs, werken, het beleven van cultuur en het onderhouden van een sociaal leven. Het vraagstuk van vervoersarmoede overstijgt dan ook verschillende domeinen; het zit op het raakvlak van mobiliteitsbeleid, ruimtelijk beleid en sociaal-economische beleid inclusief het generieke inkomensbeleid.

Op basis van interviews met personen die werken bij de G4 gemeenten en andere relevante organisaties (zoals vervoerregio’s en de Verkeersonderneming) heeft Panteia een inventarisatie gemaakt van onderzoek, projecten en maatregelen die in de G4 gemeenten zijn onder- en genomen op het gebied van vervoersarmoede. Dit betrof projecten op het gebied van fietsen en openbaar vervoer, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld deelmobiliteit en re-integratie. In een expertsessie heeft Panteia vervolgens een groep van vijf experts met diverse achtergronden bij elkaar gebracht, die advies hebben gegeven over wat zij denken dat van belang is voor het onderwerp vervoersarmoede, of inclusieve mobiliteit, in de toekomst.

Panteia heeft als onderzoeks- en adviesbureau expertise op een breed scala aan onderwerpen, waaronder sociale zekerheid, arbeidsmarkt, zorg en welzijn, mobiliteit en onderwijs. Onze onderzoekers willen met hun onderzoek een bijdrage leveren aan een samenleving waarin iedereen de kans heeft om mee te draaien. Het onderwerp vervoersarmoede past dus bij uitstek bij Panteia en in deze opdracht kwam de expertise op het mobiliteits- en sociale domein heel mooi samen.

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Eline Jonkers

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00