Nederland blijft hoog scoren op ondernemerschap

gepubliceerd: 11-10-2018

Ondernemerschap wordt in Nederland steeds populairder, volgens de laatste resultaten van de Global Entrepreneurship Monitor (GEM).

Bijna twee derde van de volwassen Nederlandse bevolking vond in 2017 dat er in de eigen omgeving goede mogelijkheden waren om een onderneming te starten. Dit is het hoogste niveau in tien jaar en is vergeleken met andere ontwikkelde landen zeer hoog (de gemiddelde score van EU landen is 43%). Niet iedereen die goede mogelijkheden ziet start ook daadwerkelijk een onderneming. Niet iedereen vindt bijvoorbeeld dat ze de juiste capaciteiten hebben, en niet iedereen heeft de ambitie om een onderneming te starten. Desalniettemin was 4,7% van de volwassen Nederlandse bevolking vorig jaar bezig met het opstarten van een nieuwe onderneming en was 5,4% sinds kort (minder dan 3,5 jaar) eigenaar van een onderneming. In totaal zat in 2017 9,9% van de volwassen Nederlandse bevolking in de vroege fase van ondernemerschap. Nederland staat hiermee 2de op de ranglijst van 14 Europese landen en 8ste op de ranglijst van 24 innovatie-gedreven economieën.

Vooral positieve redenen om voor ondernemerschap te kiezen

Het aandeel van mensen dat zich bezig houdt met ondernemerschapsactiveiten is enigszins gedaald in 2017. Dit komt door de sterke daling in het aantal ondernemers dat uit noodzaak voor zichzelf begonnen is. De sterke groei van de Nederlandse economie in 2017 zorgde voor een groei van het aantal banen. Wellicht verklaart dit waarom in 2017 nog maar een klein deel van de startende ondernemers aangeeft dat ondernemerschap voor hen de enige manier was om aan inkomen te komen.

Nederland scoort hoog op alle indicatoren

Naast de 9,9% van de Nederlandse bevolking die in 2017 tot de vroege fase van ondernemerschap  gerekend kan worden, was 8,6% al langer als ondernemer actief. Ook kan 7,6% van de Nederlandse bevolking beschouwd worden als intrapreneur: werknemers die ondernemende activiteiten uitvoeren. Voor al deze indicatoren van ondernemerschapactiveiten scoort Nederland hoger dan de gemiddeld voor OECD en EU landen.

Nederland heeft goed ontwikkeld ondernemerschap ecosysteem

Deze resultaten zijn gebaseerd op de 2017 GEM adult population survey. Dit is een grootschalige enquête onder de volwassen bevolking van verschillende landen wereldwijd, uitgevoerd door het GEM consortium. Het GEM consortium is een academisch onderzoeksconsortium, en begon in 1999 als een samenwerkingsverband tussen de London Business School en Babson College waar 10 landen aan deelnamen. In 2017 deden 54 landen aan de GEM mee.

De GEM voert ook een enquête uit onder nationale experts met vragen over negen verschillende dimensies van het ondernemerschap ecoysteem. Deze dimensies zijn financiering, overheidsbeleid, onderwijs en training, R&D, commerciële infrastructuur, de toegankelijkheid van de binnenlandse markt, fysieke infrastructuur en sociale en culturele normen. In 2017 scoorde Nederland hoger dan het gemiddelde van innovatie-gedreven economieën op alle dimensies. Dit toont aan dat de omstandigheden om een onderneming te beginnen in Nederland relatief goed zijn.

De GEM rapporten vanaf 2014 zijn hier te downloaden. Het meest recente GEM rapport kan je onderaan de pagina downloaden.

 

Download publicatie

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00