Panteia doet onderzoek naar de mogelijkheden van big data in de Europese transportmarkt

gepubliceerd: 11-10-2018

Met een groeiende stedelijke bevolking, een groeiende economie en groeiende transportvolumes staat de Europese transportsector voor diverse uitdagingen in het realiseren van een efficiënt, veilig en duurzaam transportsysteem.

 

Tegelijkertijd creëren recente technologische ontwikkelingen en innovaties mogelijkheden om te werken aan een efficiënter, veiliger en duurzamer transportsysteem, voor zowel personenvervoer als goederenvervoer. Deze technologische ontwikkelingen maken het bijvoorbeeld mogelijk om meer data uit de transportsector open beschikbaar te stellen aan een groter publiek, data te koppelen aan meer diverse en nieuwe bronnen, en ‘nieuwe’ databronnen te gebruiken die voorheen niet bestonden of niet beschikbaar waren.

Panteia is betrokken bij het project ‘Leveraging Big Data to Manage Transport Operations’ (afkorting: LeMO) waarin onderzoek wordt gedaan naar de kansen die big data aan de Europese transportsector geeft voor het realiseren van zijn ambities. Het LeMO project is een driejarig onderzoeksproject dat wordt uitgevoerd binnen het Horizon 2020 programma van de Europese Commissie. In november 2017 is het LeMO project van start gegaan. Meer informatie over het LeMO project  kan hier worden gevonden.

Sinds de start van het project zijn er al diverse resultaten geleverd waaronder een overzicht van huidig beleid dat het delen, (her)gebruik, en beschikbaar stellen van data makkelijker maakt of vermoeilijkt. In het rapport is beleid onderzocht dat is uitgezet in de Europese Unie, de lidstaten van de Europese Unie en een aantal landen buiten de Europese Unie. Hierin is vooral het beleid meegenomen dat een impact heeft op big data toepassingen in de transportsector. Voorbeelden van beleidsgebieden in transport waarin data een belangrijke rol speelt zijn Intelligent Transport Systems (ITS), Open Data in Transport, Automated Driving, en Smart Mobility. Meer informatie over dit rapport kan hier gevonden worden. Overige publicaties die het project tot op heden gepubliceerd heeft zijn hier te vinden.

De komende 12 maanden zal LeMO werken aan een zevental case studies. In elk van deze case studies wordt onderzoek gedaan naar een specifieke toepassing van big data in de transportsector. Het doel van de case studies is om meer inzicht te krijgen in de kansen en mogelijkheden die big data biedt voor het realiseren van een efficiënt, veilig, en duurzaam transportsysteem. Daarnaast zal er verkennend onderzoek gedaan worden naar Europees en nationaal beleid dat deze mogelijkheden maximaal kan stimuleren, en tegelijkertijd mogelijke negatieve gevolgen en gevaren minimaliseert. LeMO zal hierbij regelmatig updates plaatsen over (tussentijdse) resultaten. Meer informatie over de case studies kan hier worden gevonden.

 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00