Panteia maakt analyse van platformwerkinitiatieven in Nederland

gepubliceerd: 19-04-2021

Panteia gaat in opdracht van Eurofound een analyse maken van platformwerkinitiatieven in Nederland. Platformwerk is het online matchen van vraag en aanbod van betaalde arbeid via een online platform of app, met een sterke afhankelijkheid van een algoritme. In de ‘web repository van de platformeconomie’ verzamelt Eurofound dergelijke initiatieven in een speciale database, die een kort overzicht geeft van de belangrijkste kenmerken van elk initiatief. In een poging om meer te weten te komen over deze initiatieven en om een ​​eerste beoordeling van hun effectiviteit te geven, zal Panteia een selectie van de initiatieven die zijn verzameld in de web repository van Eurofound in meer detail onderzoeken.

Panteia’s onderzoekers Jacqueline Snijders, Eelco Tammens en Thomas de Winter zullen de volgende initiatieven analyseren:

• SE-Works Council in Delivery Hero

• Rider’s Union Nederland

• Deliveroo / Qover

The Riders ’Union is een initiatief van Deliveroo-bezorgers, waar zich nu ook bezorgers van andere platforms als Uber Eats en Thuisbezorgd bij hebben aangesloten, om de rechten van bezorgers te verbeteren. De bond wordt ondersteund door de FNV.

De SE-Works Council overeenkomst is een overeenkomst die is ondertekend tussen Delivery Hero en verschillende werknemersvertegenwoordigers, waaronder de Europese Federatie van Voedsel, Landbouw en Toerisme (EFFAT). De overeenkomst voorziet dat elk land ten minste één werknemersvertegenwoordiger heeft binnen de SE-Ondernemingsraad (SE-WC), en dat de SE-WC gedetailleerde informatie moet krijgen over de strategieën van het bedrijf, over alle investerings- of desinvesteringsplannen, over alle plannen die van invloed kunnen zijn op de werkorganisatie en de belangen van de werknemers. Nederland is een van de landen waarin het bedrijf is gevestigd.

Het Deliveroo / Qover-initiatief is een verzekering die door Deliveroo wordt aangeboden voor alle bezorgers die zijn ingelogd op hun bezorger-app.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00