Panteia presenteert bibliotheekonderzoeken op Landelijke dag basisvaardigheden

gepubliceerd: 16-11-2018

Jaarlijks organiseert ‘Bibliotheek en basisvaardigheden’ de Landelijke dag basisvaardigheden. 

Dit jaar stond in het teken van hoger bereik en de vraag hoe de bibliotheek samen met de gemeente en lokale partners meer mensen met lage basisvaardigheden kan bereiken en helpen. Mandy Goes van Panteia was erbij.

 

‘Bibliotheek en basisvaardigheden
In totaal kunnen 2,5 miljoen volwassenen in Nederland niet (goed) lezen en schrijven en/of rekenen. Dat heeft grote gevolgen; zij kunnen hierdoor namelijk niet voldoende meekomen in de maatschappij. Bibliotheken zetten zich, samen met hun (digiTaalhuis)partners, in om volwassenen te helpen hun basisvaardigheden te verbeteren. Zij willen kwetsbare burgers bereiken en samen met hen dienstverlening ontwikkelen waar deze mensen echt iets aan hebben. Zij worden hierin onder andere ondersteunt door de landelijke programmalijn ‘Bibliotheek en basisvaardigheden’, een programma ontwikkeld door de Koninklijke Bibliotheek in nauwe samenwerking met de POI’s en bibliotheken.

 

Landelijke dag basisvaardigheden: Hoger bereik
Op 8 november kwamen 400 bibliotheekmedewerkers en een aantal (gemeentelijke) beleidsmakers en lokale partners bijeen om te werken aan de missie ‘samen in 5 jaar 1 miljoen mensen helpen zelfredzamer te laten worden’. Het programma barste van deelsessies gerelateerd aan de verandering van klassieke bieb naar ‘Hulp om de hoek’. Er werden activiteiten, strategieën en tips uitgewisseld zodat bibliotheken samen met de gemeente en lokale partners meer mensen met lage basisvaardigheden kunnen bereiken en helpen.

 

Panteia organiseert deelsessies
Naar aanleiding van het kwalitatieve onderzoek naar Taalcafés en Klik & Tik-cursussen verzorgde Mandy Goes met ondersteuning van Thomas Bersée (ProBiblio) de interactieve sessie ‘Hoe bereik je meer deelnemers voor Taalcafés en Klik & Tik-cursussen?’. Marian Klaren (Bibliotheek Maassluis | Midden Delfland), één van de respondenten uit het onderzoek, zorgde voor de praktische noot. Mandy presenteerde de verschillende manieren waarop Taalcafés en Klik & Tik-cursussen worden aangeboden en welke tips daaruit kunnen worden gehaald om meer (bij) mensen te bereiken. Deze tips werden veelvuldig aangevuld door Marian en de sessiedeelnemers. Ook ging Mandy in op de effecten die Taalcafés en Klik & Tik-cursussen op hun bezoekers hebben en werd besproken wat bibliotheken met deze uitkomsten kunnen richting gemeenten en samenwerkingspartners.

Daarnaast verzorgde Mandy samen met Rebecca Wolf, projectcoördinator Gezondheidsplein van Bibliotheek De Tweede verdieping, de sessie ‘Bibliotheken, een plek voor hulp om de hoek rond gezondheid, zorg en ondersteuning?’. Mandy presenteerde op basis van haar onderzoek de rollen die bibliotheken rond gezondheid kunnen vervullen en vertelde welke randvoorwaarden van belang zijn om een duurzaam gezondheidsprogramma te kunnen ontwikkelen en implementeren. Rebecca liet zien hoe De tweede verdieping – al meerdere jaren spil in een lokaal gezondheidsnetwerk – hier concrete invulling aan geeft. Deelnemers gingen aan de slag met de vraag welke rol het beste bij hun bibliotheek past en hoe zij de stap kunnen maken van visie naar actie.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00