Panteia presenteert paper over rijtaakondersteunende veiligheidssystemen in vrachtauto's op het NVC

gepubliceerd: 23-02-2021

Eline Jonkers presenteerde op 4 februari haar paper ‘Klaar voor gebruik? Rijtaakondersteunende veiligheidssystemen in vrachtauto’s’ op het Nationaal Verkeerskundecongres (NVC).

Deze paper is voortgekomen uit onderzoek dat Panteia eind 2019 heeft uitgevoerd voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat naar informatiediensten en rijtaakondersteunende systemen (ook wel ADAS – Advanced Driver Assistance Systemen – genoemd) bij vrachtwagenchauffeurs. Uit dat onderzoek bleek dat er soms nog onwetendheid is bij vrachtwagenchauffeurs over welke ADAS er in vrachtwagens aanwezig zijn en of ze aan staan. Dat is zonde, want ADAS kunnen een bijdrage leveren aan (onder andere) de verkeersveiligheid. Uit het onderzoek bleek ook dat vrachtwagenchauffeurs die ADAS gebruiken daar meestal tevreden over zijn en vinden dat de systemen bijdragen aan de verkeersveiligheid en comfort. Kortom, ADAS hebben potentie maar die wordt nog niet voldoende benut.

Gezien het feit dat vrachtvervoer over de weg een significant deel uitmaakt van het totale verkeer en dus invloed heeft op de verkeerssituatie, en gezien het feit dat de impact van vrachtauto-ongevallen groot is, is inzicht in deze specifieke doelgroep gewenst. In het paper combineert Eline bovenstaande genoemde onderzoek met onderzoek van de SWOV naar de veiligheidseffecten van ADAS. Voor verschillende ADAS zijn de resultaten van de twee onderzoeken gebundeld en gecombineerd op het gebied van bezit, gebruik, accuraatheid, gedragsaanpassing, effect op de verkeersveiligheid, tevredenheid, randvoorwaarden en de timing van promotie. Tenslotte worden aanbevelingen gedaan die ingaan op ADAS in vrachtauto’s, waarin we iets zeggen over welke systemen op dit moment het meeste bijdragen aan de verkeersveiligheid, bij welke systemen nog veel potentie ligt, en hoe de potentie van ADAS beter benut kan worden.

Wilt u net als de deelnemers aan de sessie van het NVC ook meer weten over ADAS in vrachtwagens? Download hier dan het paper van Eline.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00