Road2Holland versterkt aansluiting van Nederland op de Nieuwe Zijderoute

gepubliceerd: 05-04-2019

De publiek-private Partners in International Business in het spoorgoederenvervoer Nederland – China hebben de aftrap gegeven voor een drie jaar durend samenwerkingsprogramma om spoordiensten tussen de twee landen een boost te geven. Volumes over het spoor tussen China en Europa zijn de laatste jaren flink toegenomen, mede door de uitrol van de door China geïnitieerde Nieuwe Zijderoute. Nederland verkeert in een goede positie voor de verdere ontwikkeling van deze connecties: strategisch gelegen in het hart van Europa en met efficiënte achterland- en shortseaverbindingen naar 170 miljoen consumenten. Deze voordelen maken van Nederland de leidende logistieke hub.

Een consortium van acht Nederlandse bedrijven, waaronder GVT Group, Nunner Logistics, Havenbedrijf Rotterdam, Havenbedrijf Amsterdam, Samskip, TMA Logistics en Raillogix, werken samen onder de banner Road2Holland. Het initiatief wordt ondersteund door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Deze samenwerking, met een gedeelde boodschap, versterkt de Nederlandse business case vis-à-vis de Chinese tegenhangers. De betrokkenheid van de Rijksoverheid, in de vorm van economische diplomatie en government-to-government samenwerking, versterkt de concurrentiepositie verder.

Goederenvervoer tussen China en Europa wordt grotendeels bepaald door zee- en luchtvracht. Sinds enkele jaren is spoor beschikbaar gekomen als alternatieve modaliteit, met lagere prijzen dan luchtvracht, maar snellere doorlooptijden dan zeevracht. Deze ontwikkeling is als gevolg van het Chinese Belt and Road Initiative (BRI), ook bekend als Nieuwe Zijderoute, in een stroomversnelling geraakt. Een toename van het aantal spoordiensten tussen Nederland en China brengt voordelen met zich mee voor Nederlandse (transport)bedrijven en logistieke regio’s. Nederland kan nu haar leidende positie op het gebied van goederenvervoer en logistiek verder versterken als natuurlijk eindpunt van de Nieuwe Zijderoute.

Road2Holland, met Panteia als coördinator, is een drie jaar durend publiek-privaat Partners in International Business (PIB) programma. Het bestaat uit verschillende modules, zoals Holland Branding & Communication, Government-to-Government (G2G) samenwerking, kennisuitwisseling en diverse promotie- en marketingactiviteiten.

 

 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00