Transport en toerisme in de EU na COVID-19

gepubliceerd: 15-03-2021

Het eerst overzicht rapport van onze studie "Relaunching transport and tourism in EU after COVID-19" is gepubliceerd. Deze studie doen we samen met de Università degli Studi Roma Tre en Polis voor het Europees Parlement. De belangrijkste bevindingen voor dit eerste overzicht zijn:

  • Het woon-werkverkeer en de winkelpatronen in stedelijke gebieden zijn veranderd: er wordt meer gelopen, gefietst, met de auto gereisd en online gewinkeld, wat ten koste gaat van het gebruik van het openbaar vervoer. Het langeafstandsvervoer is drastisch afgenomen, wat heeft geleid tot inkomsten- en banenverlies in de sectoren vervoer en toerisme en in de sectoren die daarvan afhankelijk zijn (bv. de industrie en de detailhandel).
  • De gevolgen voor het goederenvervoer waren bescheiden, maar hangen af van de richting die de economie in de toekomst zal inslaan.
  • De belangrijkste operationele uitdaging voor de vervoers- en toerismesector is de gezondheid van het personeel en de passagiers te verzekeren en tegelijk een toereikend dienstenaanbod te waarborgen.
  • De EU verleent cruciale bijstand aan burgers, regeringen en de vervoers- en toerismesector, zodat zij na de huidige crisis in een betere positie verkeren om duurzaamheid en veerkracht te bereiken.
  • De EU heeft richtsnoeren, wetgeving en financiële steun verstrekt om de verspreiding van het virus tegen te gaan, essentiële grensoverschrijdende diensten in stand te houden en de interne markt te beschermen.
  • Het herstel van de sector hangt af van de succesvolle uitvoering van de vaccinatiecampagne en van de financiële steun en beleidsmaatregelen die de sector zullen helpen zich aan de economische situatie aan te passen

Zie het rapport hier.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00