Universiteit Maastricht heeft een positieve invloed op stad en regio.

gepubliceerd: 11-10-2018

Een universiteit of hogeschool in een regio brengt allerlei extra economisch en sociale effecten met zich mee.

Studenten, docenten, en andere individuen komen op de regio af, maar het bedrijfsleven en de plaatselijke woningmarkt profiteren ook. Dat is vrij aannemelijk, maar wat houden die effecten nou precies in? Wat is de daadwerkelijke impact van een universiteit op een gebied?

Deze vraag stelde de Universiteit Maastricht zich ook. Dit vormde de aanleiding voor een economische impact analyse van de Universiteit Maastricht. Panteia is gevraagd om te kijken naar de direct en indirect economische effecten op zo wel de stad Maastricht, als de bredere regio. De regio Maastricht, als grensgebied, is een uitzonderlijk geval omdat er ook veel mensen, goederen, en economische impact de grens over gaat. Middels een input output analyse en gebruik makend van zowel data van de Universiteit zelf, als internationale data van EUROSTAT en de World Input Output Database is er gekeken naar de direct effecten van de Universiteit, en de indirecte economisch effecten. Al met al heeft de Universiteit een positieve invloed op de stad en de regio.

De totale waarde van de goederen en diensten die direct door de Universiteit worden geleverd bedroegen in 2016 ruim 375 miljoen euro. Met de uitgaves van studenten, en de investeringen door de Universiteit en uitgaven van werknemers (indirecte goederen en diensten), was de totale impact van de Universiteit Maastricht op goederen en diensten in de regio ruim 1.1 miljard euro. De Universiteit Maastricht zorgde in 2016 ook voor 7,984 direct en indirecte banen.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00