Wat doet de coronacrisis met verenigingen?

gepubliceerd: 28-07-2020

Verenigingen zijn voor veel van hun leden een belangrijk aanspreekpunt in de Coronacrisis. Ze behartigen de belangen, informeren hun leden en ondersteunen hen met aanvullende diensten.

Maar wat zijn de gevolgen voor de verenigingen zelf? Daar was De Nederlandse Associatie (DNA) in geïnteresseerd. Versterkt het de positie van de vereniging, of juist niet? En wat kan DNA doen om verenigingen te ondersteunen? Deze vragen stonden centraal in een online onderzoek dat Panteia uitvoerde onder leden en potentiele leden van DNA.

 

Verenigingen hebben ten tijden van Corona veel (vooral digitaal) contact met de leden. Men voorziet hen daarbij vooral van informatie. Daarnaast is meer dan drie kwart van de verenigingen bezig met een vorm van belangenbehartiging. Verenigingen kunnen op dit moment geen grote bijeenkomsten organiseren. Een flink deel ondervindt ook beperkingen v.w.b. bureauwerkzaamheden. Men ervaart ook het niet of minder kunnen hebben van contact met de leden als een negatief gevolg. De crisis biedt ook kansen. Een meerderheid geeft aan dat men meer binding met leden verwacht en dat belangenbehartiging belangrijker wordt. Daar waar verenigingen kansen zien en/of hun belang zien groeien, lijken er ook mogelijkheden te zijn voor DNA om meer verenigingen aan zich te binden.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00