Vervoergegevens OV vanaf 1980 tot en met 2011

Strippenkaart periode

 

In de periode 1980-2011 was de strippenkaart het algemeen gebruikte vervoerbewijs voor het openbaar vervoer in Nederland. Voor de verdeling van de opbrengsten onder de openbaar vervoerbedrijven werd periodiek het reisgedrag onderzocht via de zogenaamde WROOV-onderzoeken, zowel voor de strippenkaarten als voor de gebruikte abonnementen. Vanuit deze WROOV-onderzoeken, uitgevoerd door NEA (nu Panteia) zijn zodoende gedurende een periode van bijna 30 jaar gegevens bekend inzake het stads- en streekvervoer in Nederland.

Sinds de introductie van de OV-chipkaart zijn genoemde onderzoeken gestopt en is het verzamelen van informatie met betrekking tot reizigersgedrag, kaartverkoop en opbrengstverdeling ten aanzien van de “papieren” vervoerbewijzen opgehouden. Hiermee is een periode afgesloten.

Open data In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft Panteia deze gegevens verzameld en bewerkt. Eind 2013 zijn deze gegevens overgedragen aan DANS. Zij stelt ze, namens het ministerie beschikbaar via haar website: (https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:56213).

DANS is een instituut van KNAW en NWO en verschaft duurzame toegang tot digitale onderzoeksgegevens en maakt gebruik van het Open Access principe. Hiermee zijn de gegevens voor iedereen gratis beschikbaar.

De data kunt u ook opvragen bij Panteia, de gegevensverzameling wordt u dan op een usb-stick van 32 Gb geleverd in een fraai doosje. Hiervoor vraagt Panteia een vergoeding van 33 euro (exclusief btw.).

De gegevensverzameling omvat:

  • verkopen – aantallen vervoerbewijzen en verkoopbedragen (2001-2011);
  • verdeelde opbrengsten en kilometers – per kaartgroep en kaartsoort, per vervoerbedrijf, decentrale overheid en concessie (2001-2011);
  • geënquêteerde reisgegevens – gedetailleerde gegevens over reizen en ritten per geënqueteerde zoals in- en uitstaphalte, lijn, gebruikte kaartsoort etc. (1994-2009);
  • aanbodgegevens – aantal lijnen, haltes en dienstregelingskilometers (2000-2009);
  • concessiegegevens – geeft informatie over bedrijven, decentrale overheden, concessies en de zogenaamde basiselementen (2001-20011);
  • tariefgegevens – ontwikkeling van de prijs per kaartsoort in de tijd (1980-2011);
  • documentatie van de onderzoeken en het zogenaamde “onderhoud” (1983-2011).

 

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00