Aanzienlijk banenverlies bij verbieden gebruik Chroom-VI

gepubliceerd: 11-10-2018

Panteia heeft een inschatting gemaakt van de economische effecten van het gedwongen verminderen van het gebruik van de kankerverwekkende stof Chroom-VI. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de brancheorganisaties FME, ION en [INVALID]alunie.

Het verminderen van het gebruik hiervan is een van de doelstellingen van REACH, een richtlijn van de Europese Unie, dieĀ  mensen en het milieu tegen de risico's van chemische stoffen moet beschermen. Dit gebeurt via autorisatie, waarbij bedrijven toestemming moeten vragen om met deze stof te mogen werken. Deze autorisatie leidt tot onzekerheid bij bedrijven die Chroom-VI verwerken en hun afnemers, immers zijn er op dit moment niet altijd directe alternatieven voor hardverchromen beschikbaar. Dit heeft omzetverliezen tot gevolg. Deze verliezen zijn minder groot naarmate de autorisatieperiode langer is.

Gevolgen van afschaffing Chroom-VI gebruik voor Nederland De Chroom VI sector omvat bijna 1.400 bedrijven die werk bieden aan meer dan 21.000 mensen; hun omzet is meer dan 5.3 miljard euro. In geval van een autorisatie voor Chroom-VI voor zeven jaar, zal hun omzet met circa 9% afnemen; als autorisatie voor vier jaar wordt gegeven dan valt een omzetdaling van meer dan 40% te verwachten. Als geen autorisatie wordt toegekend, dan neemt de omzet met zo'n 60% af, dat komt overeen met ongeveer 3 miljard euro. 13.000 banen gaan dan verloren in de sector, en 800 bedrijven zullen verdwijnen. De economische effecten van afschaffing van Chroom-VI zijn op macroniveau voelbaar, vooral als in het geheel geen autorisatie wordt toegekend. In dat geval neemt het BBP met -0,3% af.

Gevolgen van afschaffing Chroom-VI gebruik voor de totale EU De Chroom-VI sector binnen de totale Europese Unie telt meer dan 42.200 ondernemingen, met een werkgelegenheid van bijna 750.000 personen, en een omzet van 153 miljard euro. Het omzetverlies van afschaffen van Chroom-VI in de sector zelf varieert tussen -10% als autorisatie voor zeven jaar wordt toegekend, en -57% (of -90 miljard euro) als geen autorisatie wordt toegekend. In het laatste geval gaan meer dan 400.000 banen verloren. Het BBP neemt af met -0,4%.

Over het onderzoek Panteia heeft zijn macro-sectoraal model PRISMA ingezet voor dit project. Daarmee kunnen niet alleen de directe effecten op de Chroom-VI sector worden vastgesteld, maar ook de gevolgen in andere sectoren en op macro-economisch niveau. Daarnaast heeft Panteia het World Input-Output Model (WIOM) gebruikt om de gevolgen op EU niveau te berekenen. Er zijn drie scenario's onderzocht ten aanzien van de afschaffing van het gebruik van Chroom-VI: een autorisatie periode van zeven jaar, een van vier jaar, en een waarin geen autorisatie plaatsvindt. Lees hier meer over het onderzoek.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00