Actuele omzetkengetallen voor ruimtelijk-economisch onderzoek beschikbaar

gepubliceerd: 11-10-2018

Panteia heeft, in opdracht van StiDEM (Stichting Detailhandelseconomie en Maatschappij) en op verzoek van acht verschillende adviesbureaus, ruimtelijke- economische omzetkengetallen 2015 gepubliceerd via een openbaar kennisportal.

De omzetkengetallen zijn voor het laatst in 2013 door het (toenmalige) Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) openbaar gemaakt. Panteia heeft de omzetkengetallen berekend  voor de periode 2013 t/m 2015.

De ruimtelijke-economische omzetkengetallen gaan over een drietal onderwerpen: de omzet per m² winkeloppervlakte, de omzet per hoofd van de bevolking en de omzet niet-in-winkel  (waaronder  internetaankopen). Deze laatste categorie wordt steeds belangrijker voor bedrijven in de detailhandel en is een nieuwe toevoeging aan wat het HBD eerder publiceerde.

Alle gegevens zijn te vinden via het kennisportal www.detailhandel.info.

De kengetallen geven inzicht in het functioneren van de winkels en de (nieuwe) distributie mogelijkheden van het winkelaanbod. Ook zijn ze bedoeld om de ruimtelijk- economische effecten in kaart te brengen.

Voor dit onderzoek heeft Panteia gegevens verzameld van de detailhandel over de afgelopen drie jaar. Op basis van gegevens van het CBS en van Locatus en op basis van sectorramingen, die Panteia zelf produceert, zijn de kengetallen tot stand gekomen.

De omzetkengetallen zullen vanaf nu jaarlijks, rond april, geactualiseerd worden. De acht adviesbureaus (BRO, Bureau Stedelijke Planning, DTNP, Ecorys, I&O Research, NRW, Rho adviseurs en Seinpost Adviesbureau) hebben toegezegd deze omzetkengetallen vanaf heden te hanteren bij ruimtelijk-economisch onderzoek.

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00