De vraag naar arbeid in de regio Drechtsteden 2015-2020

gepubliceerd: 11-10-2018

Panteia heeft onderzoek gedaan naar de verwachte banengroei in de industrie in Drechtsteden.

Gezien de verwachte banengroei in de industrie in Drechtsteden, kan deze sector een belangrijke vliegwielfunctie hebben op de arbeidsmarkt in deze regio. Dit vereist verhoogde aandacht voor de verdere ontwikkeling van de industrie in Drechtsteden, voor het technisch beroepsonderwijs in de regio en het aantrekken van hoger opgeleid personeel van buiten de regio. Dat is de belangrijkste conclusie uit het onderzoek dat Panteia recentelijk uitvoerde naar de vraag naar arbeid in de regio Drechtsteden.

Regionaal Programma Arbeidsmarktbeleid Drechtsteden 2015-2018 Het Regionaal Programma Arbeidsmarktbeleid Drechtsteden 2015-2018 heeft als doel in te spelen op de vraag van het bedrijfsleven op de arbeidsmarkt en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen in de Drechtsteden aan de slag zijn. Met het oog op een adequate uitvoering van het programma heeft Panteia in opdracht van de Drechtsteden een kwantitatief getint  onderzoek verricht naar de - actuele en toekomstige - vraag naar arbeid in de regio. Daarbij is gebruik gemaakt  van vrijwel alle beschikbare bronnen in Nederland met regionale gegevens over economie, bedrijfsleven en arbeidsmarkt.

Toename werkgelegenheid door groei industrie De vraagkant van de arbeidsmarkt in Drechtsteden is breed, met werkgelegenheid en vacatures in veel verschillende sectoren en branches. Er is niet één sector die er specifiek uitspringt, met de industrie als uitzondering. De groei van de productie vertaalt zich de komende jaren in aantrekkende werkgelegenheid, in Drechtsteden (met een gemiddelde jaarlijkse groei van het aantal banen met 0,8%) sterker dan in Nederland als geheel (0,6%). Waar de werkgelegenheid in de industrie in heel Nederland in de komende tijd zal afnemen, wordt in de regio een toename van het aantal banen in deze sector verwacht. Daarmee kan de industrie op de arbeidsmarkt in Drechtsteden een belangrijke vliegwielfunctie hebben. Daarvoor is wel verhoogde aandacht nodig voor de verdere ontwikkeling van de industrie in Drechtsteden, voor het technisch beroepsonderwijs in de regio (inclusief ICT) en het 'boeien en binden' van hoger opgeleid personeel van buiten de regio.

Vervulde vacatures naar opleiding De vervulde vacatures naar opleiding in Drechtsteden zijn vergelijkbaar met heel Nederland. Ongeveer een derde van de vervulde vacatures betreft personeel met een lagere opleiding (tot en met mbo 2-niveau). Er zijn echter aanwijzingen dat de vraag naar hogere opleidingen (mbo 3 en hoger) toeneemt. Het opleidingsniveau van de werkende beroepsbevolking is iets lager dan in heel Nederland, wat samenhangt met de aard van de werkgelegenheid.

Spanning op arbeidsmarkt neemt toe De arbeidsmarkt in de regio is op dit moment nog ruim. De afgelopen jaren hebben werkgevers in Drechtsteden wel meer moeite moeten doen om vacatures te vervullen dan landelijk. De komende jaren zal de spanning op de arbeidsmarkt wegens de aantrekkende vraag verder toenemen, in Drechtsteden nog iets meer dan landelijk, waarbij het vooral de sectoren techniek en  ICT betreft. Op  middellange termijn zijn – op mbo-niveau – vooral knelpunten te verwachten voor beroepen in de richting bouw en infra, gevolgd door de richtingen handel en ondernemerschap, techniek en procesindustrie en voedsel, natuur en leefomgeving.

De vraag naar arbeid in de regio Drechtsteden 2015-2020 1

 

Download publicatie

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00