Kindermarketing voor voedingsmiddelen verplaatst zich meer van klassieke media naar online media en sportevenementen
Kinderen kunnen nog steeds in aanraking komen met bewuste en onbewuste vormen van marketing voor voedingsmiddelen. Daarbij zien wij verschuivingen van de plaatsen en media waar dit in meer en mindere mate gebeurt. Dit blijkt uit de nieuwste editie van de Monitor Kindermarketing voor Voedingsproducten, die Panteia jaarlijks uitvoert voor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Minder reclame via kindertelevisie, advertentievideo’s op YouTube en supermarktacties, meer reclame via internet
Al enkele jaren zien we een trend dat de hoeveelheid reclame verschuift van klassieke media, zoals televisie en in supermarkten, naar online media, zoals websites en sociale media.
Aan de ene kant is er een afname te zien in kindermarketing voor voedingsmiddelen voorafgaand en tussen televisieprogramma’s voor kinderen. Wel zijn er geregeld reclames voor voedingsmiddelen in de reclameblokken na afloop van kindertelevisie en rondom programma’s gericht op het hele gezin. Online zijn NPO Start en RTL XL helemaal gestopt met kindermarketing. Ook YouTube heeft maatregelen getroffen door (vrijwel) geen reclame voor voeding meer te tonen aan accounts van minderjarigen. Daarnaast zijn er minder merken die acties via supermarkten op kinderen richten.
Aan de andere kant is er een toename te zien in reclame voor voedingsmiddelen gericht op kinderen via advertenties op kindgerichte websites en gesponsorde social media posts. Het aantal advertenties op kindgerichte websites, zoals spelletjeswebsites, neemt jaar op jaar toe. Daarnaast zijn influencers op verschillende sociale mediakanalen meer reclame gaan maken voor voedingsmiddelen. Deels gaat het om eenmalige gesponsorde berichten en deels om langdurige partnerschappen. Daarbij hebben influencers steeds vaker een direct belang bij het geadverteerde product, bijvoorbeeld als aandeelhouder. Opvallend is dat influencers op TikTok en Instagram niet altijd de verplichte hashtags gebruiken om aan te geven dat het om een gesponsord bericht gaat. Naast de gesponsorde berichten neemt ook het tonen van niet-gesponsorde voedingsproducten toe.
Kinderen komen nog steeds in aanraking met reclame voor voedingsmiddelen in de fysieke omgeving
Kinderen komen in de fysieke leefomgeving nog steeds in aanraking met kindermarketing voor voedingsproducten. Wel is er een duidelijke afname te zien in supermarktacties die aantrekkelijk zijn voor kinderen. Ondanks het verbod op kinderidolen op verpakkingen, zijn deze er wel nog steeds. De meeste producten met dergelijke ‘licensed characteres’ voldoen niet aan de schijf van vijf. Bovendien richten de personages op deze producten zich nadrukkelijk op jonge kinderen.
Kinderen komen ook nog steeds in aanraking met reclame voor voedingsmiddelen bij bioscopen, recreatieplaatsen zoals indoorspeeltuinen en sportevenementen. In bioscopen wordt vooral reclame gemaakt voor lokale horeca. In indoorspeeltuinen gaat het bijvoorbeeld om merknamen op prullenbakken en krijtborden. Bij de bezochte sportevenementen is een opvallende toename van sponsoring door voedingsmerken te zien, ook bij sportevenementen die hier voorheen niet door gesponsord werden.
Monitor Voeding en Alcohol in 2023
Panteia zal ook in 2023 in opdracht van het ministerie van VWS de monitor kindermarketing voor voedingsproducten verzorgen. Komend jaar wordt de monitor uitgebreid met alcohol. Daarmee geven we ook inzicht in reclame voor alcohol waarmee jongeren tot 18 jaar in aanraking kunnen komen.
De volledige Monior Kindermarketing voor Voedingsproducten 2022 kunt u hier downloaden.