Arbeidsmarkt
Panteia doet veel onderzoek naar de huidige en toekomstige verhoudingen tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt, arbeidsverhoudingen en de effectiviteit van arbeidsmarktmaatregelen.
De overheid, de economie en de maatschappij hebben belang bij een lage werkloosheid en een zo soepel mogelijk verlopende vervulling van vacatures. Ook moeten jongeren zo goed mogelijk voorbereid hun intrede maken op de arbeidsmarkt. Panteia doet al meer dan dertig jaar onderzoek naar de landelijke, regionale en sectorale aansluiting tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Ook doen wij onderzoek naar de (macro)doelmatigheid van het beroepsonderwijs en de mate waarin arbeidsmarktbeleid ervoor zorgt dat werklozen aan het werk komen. Wij analyseren niet alleen de huidige arbeidsmarktsituatie maar brengen ook – met het prognosemodel PRISMA – in kaart hoe de vraag naar arbeid er in de toekomst uit zal zien. Daarmee kunnen we bijvoorbeeld in kaart brengen wat de kansen van studenten zijn op een baan na een bepaalde studie.
U krijgt van ons duidelijke cijfers en feiten met een duiding van de betekenis ervan voor uw (arbeidsmarkt)beleid. Vervolgens presenteren wij, in een beknopt en leesbaar rapport, oplossingen voor huidige en toekomstige knelpunten op de arbeidsmarkt en op de aansluiting tussen beroepsonderwijs en arbeidsmarkt.
Thema’s waar wij onderzoek naar doen zijn onder andere:
Arbeidsmarktbeleid van sectoren en regio’s
Beschrijving van regionale en sectorale arbeidsmarkten, duiding van cijfers, onderzoek naar aanpak van knelpunten op de arbeidsmarkt, kwantitatief en kwalitatief onderzoek naar de regionale en sectorale aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Vaak is het belangrijk om rekening te houden met verschillen tussen opleidingen en beroepen. Onderstaand rapport bevat verschillende tabellen die de arbeidsmarktstromen van baanwisselaars en overige baanvinders voor verschillende beroepscategorieën weergeven:
Arbeidsaanbod in 2022: baanwisselaars en overige baanvinders
Rol van flexarbeid
Onderzoek naar uitzendbureaus en uitzendkrachten, onderzoek naar de positie van zzp’ers en gedetacheerden; evaluaties van flexmaatregelen; onderzoek naar buitenlandse arbeidsmigranten.
Regelgeving op het gebied van de arbeidsmarkt
Evaluatie van wetgeving op het gebied van arbeidsverhoudingen, arbeidsvoorwaarden en arbeidsbemiddeling, evaluatie van arbeidsmarktfondsen.
Representativiteit van cao’s voor het algemeen verbindend verklaren (avv) ervan
Onderzoek op basis van enquêtes en op basis van analyse van CBS-microdata, maatwerk ter onderbouwing van juridische kwesties.
Randvoorwaarden voor Regelingen Vervroegd Uittreden (RVU’s)
Sectoranalyses en evaluatie MDIEU-regeling, onderzoek naar de relatie tussen eerder uittreden en duurzame inzetbaarheid, onderzoek naar pensioenen.
Hier treft u de update 2024 van de MDIEU-sectoranalyse Sociaal Ontwikkelbedrijven.
Van Werk Naar Werk-trajecten
Onderzoek naar de kansen op en mogelijkheden voor ander werk van potentieel boventallige medewerkers, monitoring en evaluatie van Van Werk naar Werk-beleid van sectoren en regio’s
Leven lang Ontwikkelen
Onderzoek naar doelgroepen die weinig aan de eigen ontwikkeling werken en oplossingen in de sfeer van versterken van de eigen regie en de leercultuur van bedrijven en regio’s.
En meer
Een ander voorbeeld van onderzoek door Panteia op het gebied van de arbeidsmarkt is onderzoek over de effecten van het arbeidsmarktpakket van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarvoor werden deze data van het Centraal Bureau voor de Statistiek gebruikt.