Data & Analytics
Team Data & Analytics van Panteia benadert onderzoeksvragen vanuit een perspectief van data, ICT en automatisering. De gedachte hierachter is dat data steeds vaker de basis vormt voor het doen van onderzoek en dat met een aanpak die (mede) gebaseerd is op goede data een veelheid aan bruikbare informatie ontsloten kan worden. Het gaat hier om verschillende soorten data en dataverwerking, die hieronder verder worden toegelicht. In nauwe samenwerking met de aanwezige domeinkennis bij team Transport en team Maatschappij en Economie, biedt Panteia met haar expertise op het gebied van het gebruik van data een unieke toegevoegde waarde aan haar klanten. Wij analyseren data op basis van inhoudelijke en marktkennis; vanuit de informatiebehoefte onderzoeken wij welke data er beschikbaar is en op welke wijze deze het beste geanalyseerd kan worden om de onderzoeksvragen te beantwoorden. Hieronder lichten wij onze expertise met verschillende aspecten van data toe.
Data Eco Systeem Panteia
Panteia heeft een schat aan data in huis, die wij hebben ondergebracht in ons Data Eco Systeem en waar onze Data Scientists waardevolle inzichten uit kunnen ontlenen, door de data op slimme wijze te combineren en te koppelen. Wij hanteren daarbij een vaste data opslag- en verwerkingsstructuur en laten onze modellen en tools op onze data ‘draaien’, met de tevens mogelijkheid om deze data direct voor onze klanten ter beschikking te stellen.
Dashboards
Panteia heeft veel expertise met het inzetten van webapplicaties en het maken en beheren van dashboards voor onze klanten. Een dashboard is een visuele weergave van data, die realtime kan worden ingezien en daardoor dus altijd de meest actuele gegevens toont. Deze techniek gebruiken wij ook voor het monitoren van keurmerken, zoals Blik op Werk (instrument voor re-integratie). Hierdoor kan de klant- en medewerkerstevredenheid in real time bijgehouden worden.
Daarnaast produceren we API’s, dat is code om data realtime over te dragen ten behoeve van (externe) applicaties en waarmee we door ons verwerkte, geschoonde en gevalideerde data ter beschikking stellen aan onze klanten.
Big Data
Als persoon laten we actieve en passieve sporen na, die opgeslagen kunnen worden in de vorm van data. Een actief spoor is bijvoorbeeld het invullen van een enquête, een aanmelding, of een betaling. We laten echter ook passieve sporen na. Zo registreren ov-bedrijven wie op welk moment gebruik heeft gemaakt van vervoersmiddelen en laten camera’s zien wie op welk moment in een ruimte aanwezig is. Al deze sporen samen leiden tot steeds meer en een omvangrijkere gegevensverzameling. De term Big Data slaat niet alleen op deze enorme gegevensovervloed, maar ook op de mogelijkheid om er informatie uit te genereren die gebruikt wordt voor onder andere beleid en., wetgeving. Door verschillende gegevens te combineren en op grote schaal te verwerken, gaat er een wereld aan mogelijkheden open. De toegevoegde waarde van Panteia is dat we bij uitstek in staat zijn om deze slag van veel gegevens naar bruikbare informatie voor opdrachtgevers te maken.
Monitoren en kennisportalen
Panteia ontwikkelt met haar eigen ontwikkelaars/developers diverse monitoren en kennisportalen, onder andere voor brancheorganisaties. Veel brancheorganisaties hebben periodiek behoefte aan informatie over de prestaties van de branche en haar leden. Dit betreft vooral informatie over de omzet en omzetontwikkeling, de werkgelegenheid en de personeelssamenstelling. Panteia bouwt deze monitoren en maakt daarbij vaak gebruik van de microdata van het CBS. Panteia heeft als één van de weinige onderzoeksbureaus toegang tot deze (goed beveiligde) microdata en heeft veel kennis van de mogelijkheden om dezeden te benutten om actuele en betrouwbare kengetallen en inzichten uit te destilleren. De resultaten rapporteren we op allerlei verschillende manieren, van pfd’s tot interactieve rapportages. Hieronder treft u resultaten van verchillende monitoren.
Poeliersbranche
Gehandicaptenzorg
Groenten en fruit
- Arbeidsmarktonderzoek Sector Groothandel in Groenten en Fruit
- MDIEU Sectoranalyse Sector Groothandel Groenten en Fruit
Bakkersbranche
Kappers
- Monitor Kerndata Kappers editie 2021
- Monitor Kerndata Kappers editie 2022
- Monitor Kerndata Kappers editie 2023
- Monitor Kerndata Kappers editie 2024
- Scenario analyse lonen kappers 2023
- Scenario analyse minimumloon kappers 2020
- Scenario analyse minimumloon kappers 2022
- Scenario analyse minimumloon kappers 2023
- Tabellenboek kappersbranche kwartaalrapportage
Reisbranche
Retaildata
Schoonmaakbedrijven
Textielsector
Vertaalbureaus
Verhuisbranche
Machine Learning
Machine Learning is de techniek om op basis van (big) data de computer te ‘leren’ voorspellingen te doen (wat zou iemand willen kopen, is een persoon geschikt voor een functie, wat wordt morgen de omzet?). Onze klanten hebben steeds meer behoefte om data in te zetten als extra productiefactor ter verkrijging van inzicht en ter ondersteuning van hun (bedrijfs)processen. Panteia helpt deze wensen concreet te maken en te operationaliseren. Onze domeinonderzoekers zijn expert op inhoudelijk gebied en onze technische mensen en econometristen zijn gespecialiseerd in het verwerken van (big) data en het inzetten van Machine Learning technieken.