Sterke stijging omzet Nederlandse detacheringsmarkt in de afgelopen vijf jaar
In opdracht van de Vereniging van Detacheerders Nederland (VvDN), PwC en ABN AMRO heeft Panteia voor de tweede keer sinds 2017 de detacheringsmarkt in Nederland in kaart gebracht. Het onderzoek biedt inzichten in de omvang, kenmerken en toekomst van de detacheringsmarkt. De resultaten hiervan werden gepresenteerd tijdens een evenement voor het vijfjarig jubileum van de VvDN.
De uitkomsten laten zien dat er een sterke groei heeft plaatsgevonden van de geschatte gezamenlijke omzet in de afgelopen vijf jaar. Deze steeg van zes miljard naar een bedrag tussen de acht en twaalf miljard. Ook het aantal gedetacheerden en zzp-bemiddelden is toegenomen. Het maken van een exacte schatting hierbij is lastig.
Daarnaast biedt het overgrote merendeel van de detacheerders in vergelijking met 2017 ook vaker andere diensten aan, zoals werving en selectie, zzp-bemiddeling en deta-vast bemiddeling. Uitzenden wordt nog steeds aangeboden, maar in mindere mate dan de zojuist genoemde diensten.
Detachering als brug naar de arbeidsmarkt
De kenmerken van de gedetacheerden laten zien dat de meerderheid van de gedetacheerden man, hoogopgeleid en jonger dan 40 jaar is. Ook is er een toename te zien in het aandeel schoolverlaters dat in dienst treedt. Samen met het aandeel dat vanuit een uitkeringssituatie in dienst treedt, kan gesteld worden dat detacheerders een belangrijke brug slaan naar de arbeidsmarkt.
Invloed wet- en regelgeving
De grootste belemmering voor de detacheringsmarkt is het tekort aan specifiek gekwalificeerde arbeidskrachten. Daarnaast is er een grote toename te zien in het aandeel detacheerders dat wet- en regelgeving ervaart als een belemmering.
Over de toekomst zijn de detacheerders veelal positief. De helft verwacht dat de omzet zal gaan stijgen.
Het volledige rapport kunt u hier downloaden. Leest u liever een samenvatting, dan kunt u deze vinden op de website van de VvDN.