Tevredenheid over beschikbaarheid PrEP, roep om uitbreiding pilot
Stakeholders zijn blij dat het hiv-preventiemiddel PrEP sinds medio 2019 laagdrempelig via de GGD beschikbaar is. De pilot is echter dermate populair dat er flinke wachtlijsten zijn ontstaan. Betrokkenen pleiten daarom voor een breed toegankelijke laagdrempelige regeling.
In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voerde Panteia een tussentijdse evaluatie uit van de Regeling specifieke uitkering Pre-Expositie Profylaxe (PrEP). Dit is een pilot met een looptijd van 5 jaar, waarbinnen de Centra Seksuele Gezondheid (CSG’s) van de GGD het middel PrEP verstrekken en medische begeleiding verlenen aan personen met een verhoogd risico op hiv. Het gaat hierbij vooral om mannen die seks hebben met mannen.
Tevredenheid
De PrEP-zorg is in het algemeen naar tevredenheid door de CSG’s opgepakt. Na enkele aanloopproblemen en na een periode van verstoring door de Covid-19 pandemie, hebben de CSG’s de zorgverlening goed op de rit. De zorg en ondersteuning zijn van goede kwaliteit en de PrEP-verstrekking sluit in kwalitatieve zin goed aan bij de behoeften van de doelgroep. Zowel gebruikers als stakeholders zien grote voordelen bij het tegen lage kosten verstreken van PrEP aan personen uit de risicogroep.
Wachtlijsten
Het grootste knelpunt dat op dit moment door alle betrokkenen wordt gesignaleerd is de te beperkte capaciteit binnen de pilot. De vraag overtreft ruimschoots de 8.500 beschikbare plekken binnen de pilot. Dit heeft wachtlijsten tot gevolg. Mede om aan de vraag tegemoet te komen hebben verschillende CSG’s samenwerkingsverbanden met enkele huisartsen in hun regio tot stand gebracht. Huisartsen bieden echter onvoldoende soelaas om een significante rol te spelen in de grote vraag. Enerzijds zijn de kosten voor de gebruiker via de huisarts veel hoger dan via de pilot en anderzijds is er terughoudendheid bij veel huisartsen om PrEP-zorg aan te bieden.
Toekomstige voortzetting met brede beschikbaarheid
Uit de evaluatie blijkt een groot draagvlak om de PrEP-verstrekking in de toekomst voort te zetten. Daarbij geven vrijwel alle gesproken stakeholders aan dat de toegang tot PrEP tegen lage kosten voor méér mensen beschikbaar moet komen dan binnen de huidige pilot. Onder een brede toegang tot PrEP verstaan de meeste stakeholders ook dat PrEP zowel via CSG’s als via de huisarts kan worden verkregen. De keuze hiervoor zou bij de gebruiker moeten liggen. Idealiter worden daarbij financiële belemmeringen voor de keuze tussen CSG en huisarts weggehaald, waardoor de PrEP-zorg voor de gebruiker ook via de huisarts voor gereduceerde bedragen kan plaatsvinden.
Rapport
De tussentijdse evaluatie is uitgevoerd op basis van deskresearch en interviews met 22 betrokkenen en stakeholders en heeft betrekking op de periode van de aanvang van de pilot april 2019 tot en met juni 2022. Download het volledige rapport hier.