Creative Pulse enquête toont uitdagingen aan voor kunstenaars en cultuurprofessionals in Europa
We zijn verheugd het Creative Pulse enquêterapport te kunnen presenteren, een samenwerking tussen Panteia en Culture Action Europe. Dit uitgebreide onderzoek werpt een licht op de status en werkomstandigheden van kunstenaars en cultuurprofessionals in Europa. Het biedt waardevolle inzichten in de uitdagingen die zij ervaren en aanknopingspunten voor impactvolle beleidsmaatregelen.
In de periode van december 2023 tot februari 2024 vulden 1204 kunstenaars en cultuurprofessionals de enquête in, evenals 293 culturele organisaties, instituten en beleidsmakers. De resultaten tonen een grimmig beeld van de realiteit die wordt ervaren door mensen die werkzaam zijn in de culturele en creatieve sectoren (CCS).
Een van de belangrijkste bevindingen van de enquête is dat bijna de helft van de deelnemende kunstenaars en CCS-professionals aangeeft te maken te hebben met slechte werkomstandigheden. Dat geldt in extra sterke mate voor freelancers en zelfstandigen. Dit laat de kwetsbaarheid zien van mensen die in deze sector werken.
De resultaten laten ook zien dat meer dan twee derde van de deelnemers onvoldoende toegang heeft tot sociale zekerheid, wat het effect van de uitdagingen die kunstenaars en cultuurprofessionals ervaren, nog vergroot. Velen van hen zijn daarom genoodzaakt om meerdere banen naast elkaar te hebben, wat negatieve gevolgen heeft voor hun prestaties in de kunstsector.
De Covid-19 pandemie heeft ook een negatieve invloed gehad op het inkomen en de werkomstandigheden van kunstenaars en CCS-professionals. Bijna de helft van de respondenten gaf aan dat er daardoor sprake was van negatieve gevolgen voor hun inkomen, en twee derde gaf aan dat hun werkomstandigheden hierdoor verslechterd waren.
Genderongelijkheid kwam ook duidelijk naar voren; vrouwen hebben een grotere kans dat zij te maken krijgen met slechte werkomstandigheden, waaronder onvoldoende sociale zekerheid en een gebrek aan eerlijke betaling voor hun werk. Daarnaast heeft een aanzienlijk aantal respondenten te maken gehad met beperkingen van artistieke expressie, waarbij de helft aangaf dat deze beperkingen in de afgelopen vijf jaar zijn toegenomen.
Ondanks deze uitdagingen is er onder deelnemende culturele organisaties, instituten en beleidsmakers een sterke consensus dat het nodig is dat de EU wetgeving aanneemt om de werkomstandigheden van kunstenaars en creatieve professionals aan te pakken. Bijna 90% van de respondenten is van mening dat zulke wetgeving de omstandigheden in de sector zou verbeteren.
De publicatie van het Creative Pulse enquêterapport is een cruciale stap richting het bepleiten van betekenisvolle verandering in de culturele en creatieve sectoren. Panteia en Culture Action Europe spannen zich in om de uitkomsten van het onderzoek in te zetten om beleidsverandering te bewerkstelligen en de levens van kunstenaars en cultuurprofessionals in Europa te verbeteren.
We nodigen u uit om het hele rapport door te nemen en om u aan te sluiten bij onze inspanningen om een betekenisvolle impact te hebben op beleid en praktijk in de culturele en creatieve sectoren. Samen kunnen we een betere toekomst creëren voor iedereen die bijdraagt aan Europa’s levendige culturele landschap.
Expert quote van Martin Clarke:
"Als voormalig musicus raakt dit thema mij op een persoonlijk niveau. Ik denk dat het van fundamenteel belang is dat beleidsmakers actuele en relevante data tot hun beschikking hebben om goed te begrijpen welke uitdagingen er zijn in deze sector en die te kunnen aanpakken. Het is duidelijk dat kunstenaars en creatieve professionals lang zijn genegeerd. We zijn blij dat we hen middels deze enquête en het daaruit volgende rapport een podium en stem hebben kunnen geven."
U kunt het (Engelstalige) rapport hier downloaden.