Hoe EU-landen arbeidsmarktkrapte proberen aan te pakken
Demografische ontwikkelingen en een sterk herstel van de arbeidsmarkt na de COVID-pandemie versterken de krapte op de arbeidsmarkt. Eurofound laat in dit rapport zien wat de trends zijn en welke initiatieven er in verschillende EU-landen in onder andere de zorg en ICT-sector ontplooid worden om krapte op de arbeidsmarkt het hoofd te bieden.
Doel van het project was het onderzoeken en beoordelen van de effectiviteit en efficiëntie van een lijst nationale beleidsmaatregelen die zijn genomen om tekorten aan arbeidskrachten aan te pakken in sectoren waar de reeds langer bestaande tekorten zijn verergerd door de pandemie, zoals de gezondheidszorg, de ICT en sectoren en beroepen die verband houden met de digitale en groene transitie.
Panteia heeft de twee case studies in Nederland verzorgd: het Buurtzorg model en capaciteitsplanning in de zorg door het Capaciteitsorgaan. Alle veertig maatregelen zijn terug te vinden in het volledige rapport.
De studie toont aan dat de meest succesvolle interventies een aantal gemeenschappelijke kenmerken hebben, waaronder een duidelijke beoordeling van de oorzaken van het tekort, gerichtheid op de begunstigden, een hoge mate van aanpassingsvermogen en leervermogen, en voortdurende monitoring en beoordeling van de resultaten door middel van gedegen onderzoek. Ook blijkt dat holistische beleidsmaatregelen, die gericht zijn op de veelzijdige aard van arbeidstekorten, effectiever zijn op zowel individueel als geaggregeerd niveau.