Panteia biedt inzichten aan het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap voor Lhbtiqa+-beleid
Het is vandaag Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseksefobie (IDAHOBIT). Wereldwijd wordt er op deze dag (17 mei) aandacht gevraagd voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, genderidentiteit, expressie of geslachtskenmerken. Het is van belang om hier voortdurend aandacht aan te besteden, zoals ook blijkt uit onderzoek. Dit kwam naar voren in de laatste evaluatie van het Regenboogstedenbeleid die Panteia uitvoerde in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Daarnaast dragen wij hier momenteel actief aan bij door de uitvoering van de lhbtiqa+ Monitor.
De evaluatie van het Regenboogstedenbeleid laat zien dat het programma voor gemeenten een katalysator is: doordat er een programma is komt het op de agenda en krijgt het politieke aandacht en prioriteit binnen de gemeente. Dit heeft de volgende positieve effecten gehad.
- Toename aan inzet van personele capaciteit;
- Toename aan inzet van financiële middelen;
- Meer politieke aandacht en betrokkenheid lokaal, nationaal en internationaal;
- De speerpunten van lokaal lhbtiqa+ beleid zijn min of meer gelijk gebleven: bevorderen van sociale acceptatie in het algemeen, onderwijs, zorg en sport. Er zijn signalen dat het lhbtiqa+ beleid steeds breder wordt ingezet, bijvoorbeeld door voorlichting op scholen, clubs en verenigingen en initiatieven op cultureel gebied;
- Verbeterde, intensievere en meer samenwerkingen tussen gemeente en belangenorganisaties en initiatiefnemers op het gebied van lhbtiqa+.
Continuïteit is echter een aandachtspunt bij gemeenten. Bij verloop of verschuiven van prioriteiten kan de aandacht en de inzet op lhbtiqa+ emancipatie verslappen.
Om beleidsmakers te steunen bij het identificeren van aandachtsgebieden en de resultaten van initiatieven inzichtelijk te maken bestaat er de lhbtiqa+ Monitor. Deze geeft inzicht in trends en ontwikkelingen bij de verschillende lhbtiqa+ doelgroepen ten opzichte van cisgender heteroseksuele Nederlanders.
In opdracht van OCW maakt het consortium Panteia, Movisie en Ipsos I&O een doorontwikkeling van de eerdere lhbt Monitor, met daarbij meer aandacht voor aseksuele, transgender, intersekse en non-binaire personen.”Ook besteden wij in de nieuwe monitor meer aandacht aan intersectionele groepen, zoals lhbtiqa+ personen van kleur of met een beperking. De lhbtiqa+ Monitor in nieuwe stijl is op dit moment in uitvoering en wordt na de zomer gepubliceerd.
Het rapport voor de evaluatie van het Regenboogstedenbeleid is hier te lezen: Panteia - Evaluatie Regenboogsteden 2019-2022
Expert quote van Eveline de Weerd:
'Vanuit mijn vorige werk bij een internationale non-profit organisatie weet ik dat er wereldwijd nog veel gedaan moet worden om discriminatie en geweld tegen minderheidsgroepen, waaronder lhbtiqa+ personen, uit te bannen. Ook in Nederland valt er helaas nog veel te winnen. De lhbtiqa+ Monitor, die Panteia momenteel in samenwerking met Movisie en Ipsos I&O uitvoert, biedt belangrijke inzichten aan beleidsmakers om de positie van lhbtiqa+-personen in Nederland te verbeteren. Stap voor stap kunnen we zo door middel van onderzoek bijdragen aan een meer inclusieve samenleving.'