Panteia, KEA European Affairs en Vrije Universiteit Brussel (SMIT) coördineren het European Expert Network on Culture
Het Directoraat-Generaal Onderwijs en Cultuur (DG EAC) van de Europese Commissie heeft het European Expert Network on Culture (EENC) toegewezen aan een consortium bestaande uit Panteia, KEA European Affairs en de Studies in Media, Innovation and Technology (SMIT) onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel. Dit consortium zal het EENC coördineren en beheren tot 2029.
Het EENC vormt een hoeksteen van de inspanningen van de Europese Commissie om hoogwaardige, onafhankelijke expertise te bieden op het gebied van cultuur en cultureel erfgoed. Het werk van het netwerk zal bijdragen aan het ontwikkelen van beleid dat de transformatieve kracht van cultuur inzet om sociale cohesie, economische groei en internationale samenwerking te bevorderen. Ons netwerk van experts zal de Commissie de komende vier jaar adviseren over verschillende onderwerpen binnen de sector.
Ondersteuning van de ontwikkeling van EU-beleid op het gebied van cultuur en erfgoed
Het voornaamste doel van het EENC is om diepgaande en actuele analyses, synthese van onderzoek en beleidsaanbevelingen te leveren aan DG EAC. Het netwerk zal de Commissie ondersteunen door gerichte verzoeken te beantwoorden en bruikbare inzichten te bieden over een breed scala aan culturele beleidskwesties, zoals:
- Het in kaart brengen van wetgeving, financieringsprogramma's en beleid in de 27 EU-lidstaten en daarbuiten.
- Het produceren van thematische analyses, literatuurstudies en beleidsbrieven.
- Het bieden van ad-hocadvies over opkomende beleidsuitdagingen.
- Het ondersteunen van vergaderingen, methodologisch werk en de ontwikkeling van rapporten voor de Commissie en haar Open Method of Coordination (OMC) groepen.
De expertise van het EENC omvat de drie dimensies die zijn vastgelegd in de Nieuwe Europese Agenda voor Cultuur van 2018:
- Sociale dimensie: Bevorderen van sociale cohesie en welzijn door middel van cultuur en diversiteit.
- Economische dimensie: Stimuleren van cultuurgebaseerde creativiteit, onderwijs, innovatie en werkgelegenheid.
- Externe dimensie: Versterken van internationale culturele relaties.
Prioriteitsthema’s 2023-2026
Het werk van het netwerk sluit aan bij de prioriteitsthema’s van het EU Werkplan voor Cultuur 2023-2026. Het zal ook inspelen op de veranderende behoeften van de Commissie, waaronder:
- Digitale transformatie: Onderzoeken van de impact van AI, blockchain en andere geavanceerde technologieën op de culturele en creatieve sectoren (CCSI's).
- Groene transitie: Evalueren van energie-efficiëntie en duurzaamheidswerkwijzen in de CCSI's.
- Arbeidsomstandigheden van kunstenaars: Onderzoeken van belangrijke kwesties zoals mobiliteit, gendergelijkheid en beloning.
- Culturele diversiteit en toegankelijkheid: Bevorderen van de vindbaarheid van Europese content online en ondersteunen van culturele inclusie.
- Cultuur en gezondheid: Belichten van de rol van cultuur in mentale gezondheid en welzijn.
Expertise van het consortium
De expertise van het consortium is gebaseerd op de langdurige bijdragen van de leden aan onderzoek naar cultureel beleid:
- Panteia: Een leider in evidence-based beleidsonderzoek, bekend om zijn robuuste methodologieën en multidisciplinaire aanpak.
- KEA European Affairs: Een pionier in advies aan publieke en private belanghebbenden over culturele en creatieve industrieën, met focus op innovatie en beleidsontwikkeling.
- Vrije Universiteit Brussel (SMIT): Een academische instelling met baanbrekend onderzoek naar media, innovatie en culturele transformatie.
Een brede en flexibele scope
Om in te spelen op de dynamische behoeften van cultureel beleid, zal het EENC zowel gevestigde als opkomende onderwerpen aanpakken, waaronder:
- De status van culturele en creatieve professionals.
- De rol van cultuur in duurzame ontwikkeling en democratisch burgerschap.
- Governance en investeringen in cultureel erfgoed.
- De internationale dimensie van cultureel beleid, waaronder relaties met UNESCO en derde landen.
De flexibiliteit van het netwerk om in te spelen op nieuwe beleidsgebieden waarborgt de relevantie en het aanpassingsvermogen na 2026, ter ondersteuning van de overgang naar de volgende Commissie en het opvolgende Werkplan voor Cultuur.
Stimuleren van culturele transformatie in Europa
Cultuur en creativiteit zijn essentiële drijfveren van Europa’s digitale, groene en rechtvaardige transities. De culturele en creatieve sectoren dragen significant bij aan groei en werkgelegenheid in de Europese economie en bevorderen innovatie en sociale inclusie. Door de gecombineerde expertise van Panteia, KEA en SMIT in te zetten, zal het EENC de Europese Commissie in staat stellen effectief te reageren op uitdagingen en kansen op het gebied van cultuur en cultureel erfgoed.
Voor vragen
Neem contact op met Paul Vroonhof (p.vroonhof@panteia.nl) en Martin Clarke (m.clarke@panteia.nl).
Over het consortium
- Panteia: www.panteia.nl
- KEA European Affairs: www.keanet.eu
- Vrije Universiteit Brussel (SMIT): https://smit.research.vub.be/en
Over DG EAC
Het Directoraat-Generaal Onderwijs en Cultuur van de Europese Commissie is verantwoordelijk voor EU-beleid op het gebied van onderwijs, cultuur, jeugd, talen en sport. https://commission.europa.eu/about/departments-and-executive-agencies/education-youth-sport-and-culture_en