Panteia wint opdracht evaluatie vroegsignalering Wgs
Panteia gaat samen met de Hogeschool Utrecht en Bureau Bartels in opdracht van het Ministerie van SZW de bepalingen over vroegsignalering in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) evalueren.
Volgens het CBS worstelen 726.000 huishoudens met geregistreerde problematische schulden – maar zijn bijna vijf op de zes van deze huishoudens niet in beeld bij professionele schuldhulpverlening. Overheden en andere partijen zoeken al een aantal jaar naar manieren om het aantal huishoudens met problematische schulden fors terug te dringen. Ondanks de veelheid aan nieuwe wetgeving, programma’s en pilots zijn de resultaten beperkt; er is géén sprake van een substantiële afname van de problematiek.
Sinds 1 januari 2021 is er een verandering in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening doorgevoerd. Met deze wijziging is vroegsignalering van schulden op basis van signalen door derden een wettelijk taak voor gemeenten geworden. Op basis van voorspellende signalen van zorgverzekeraars, energiebedrijven, woningverhuurders en drinkwaterbedrijven benaderen gemeenten burgers met betaalachterstanden proactief om hen hulp aan te bieden.
In hoeverre draagt het onderdeel vroegsignalering in de wet bij aan het doeltreffend en doelmatig behalen van de in de Wgs gestelde doelen? Werkt de wet zoals beoogd? En biedt de Wet voldoende kaders om vroegsignalering effectief te benutten?
Het onderzoek dat Panteia gaat uitvoeren heeft een belangrijk juridisch element waar het gaat om privacyaspecten bij het uitwisselen van gegevens. Verder ligt de nadruk op het verzamelen van informatie bij gemeenten, burgers en schuldeisers. We letten er daarbij op dat we veel verschillende gemeenten meenemen in het onderzoek: wat verschilt er in het praktisch gebruik van vroegsignalering en waarom is dat het geval? Hierdoor kunnen de onderzoeksresultaten breed ingezet worden. Door gemeenten, door schuldeisers en door het Rijk. We hopen dat de resultaten ook kunnen helpen om burgers met schulden te laten inzien dat zij profijt kunnen hebben van de toereikende hand van de betrokken instanties.
Neem contact op met onze experts voor vragen over dit onderzoek.