PRISMA model
Diverse instellingen maken macro-economische prognoses en scenario’s. In Nederland maken CPB, Rabobank, DNB zulke ramingen. Internationaal doen organisaties als OESO en de Europese Commissie dit. Het gaat daarbij onder meer om het Bruto Binnenlands Product en werkgelegenheid. Voor beleidsmakers kan het echter van groot belang zijn deze prognoses nader te detailleren, bijvoorbeeld naar sector, regio en bedrijfsgrootte (MKB). Dergelijke ramingen kunnen ook input zijn voor ander onderzoek, bijvoorbeeld de ontwikkeling van de werkgelegenheid . Zeker in onzekere tijden (corona, Oekraïne-crisis) helpen zulke gedetailleerde prognoses om de kansen en risico’s voor specifieke delen van het bedrijfsleven in beeld te krijgen.
Panteia beschikt over het PRISMA model. Daarmee kunnen we – gegeven een macro-economisch kader – zicht geven op de toekomstige economische ontwikkeling in ruim 60 sectoren van het bedrijfsleven.
In 2020 hebben we met behulp van PRISMA diverse analyses gemaakt van de impact van de corona-epidemie:
- De economische effecten op sectoren, regio’s en MKB en grootbedrijf in de scenario’s van het Centraal Planbureau (CPB) van 26 maart 2020
- In samenwerking met de Policy Research Corporation maakten we een specifieke doorrekening voor de transportsector. Daarbij hebben we ook onderzocht hoe gevoelig de impact van corona is voor ontwikkelingen in de voornaamste handelspartners (Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd). Daarvoor hebben we een speciaal model gebruikt dat de handelsstromen tussen landen voorspelt.
- In de herfst maakten we een overzicht van de effecten in opdracht van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).
Uit al deze studies bleek dat bepaalde sectoren hard worden getroffen door de corona-epidemie; dit stelde beleidsmakers in staat passende maatregelen te ontwikkelen om deze sectoren te ondersteunen. In 2021 is macro-economisch gezien sprake van herstel. Uit onze analyses bleek dat nog lang niet alle sectoren volledig herstellen en dat voor sommige sectoren er een financieringsprobleem dreigt