Impact van trainingsprogramma's op internationale erfgoedsamenwerking
Panteia heeft in opdracht van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoek gedaan naar de impact van drie trainingsprogramma’s op de internationale erfgoedsamenwerking. Het gaat om Urban Heritage Strategies, Sharing Stories on Contested Histories, en UNESCO training on the Protection and Management of Underwater Cultural Heritage.
Deze drie trainingen hebben tijdens de beleidsperiode 2021-2024 plaatsgevonden met deelnemers uit verschillende landen. Centraal tijdens het onderzoek stonden de vragen: ‘Wat is er gedaan en bereikt op stakeholder niveau?’ En: ‘Welke lessen zijn geleerd die kunnen worden meegenomen in toekomstige beleidsvorming?’
Het onderzoek bestond uit een enquête onder zowel de deelnemers als de docenten, interviews met twaalf deelnemers en deskresearch. Hierbij heeft Panteia gebruik gemaakt van haar ruime ervaring in het afnemen van (internet)enquêtes en het houden van (online) interviews.
Ons onderzoek laat zien dat de drie trainingen impact hebben gehad op de deelnemers. Zo hebben deelnemers een verandering ervaren in hun eigen kennis, vaardigheden, perspectieven, relaties en gedrag. Vrijwel alle deelnemers zijn positief over hun deelname en zouden hun collega’s aanraden om deel te nemen aan de trainingen. De trainingen hebben een aanzet gegeven tot nieuwe samenwerkingen in het internationale erfgoedveld; bijna de helft van de respondenten gaf aan dat de training tot nieuwe concrete projecten heeft geleid.
Deelname aan de trainingen heeft ook geleid tot veranderingen in de internationale erfgoedsector. Zo konden deelnemers hun opgedane kennis gebruiken en overdragen tijdens hun eigen werkzaamheden en deze ook delen met onder andere directe collega’s, studenten en stakeholders in het veld. Daarnaast hebben deelnemers hun eigen netwerk vergroot, wat ertoe geleid heeft dat de helft van de deelnemers nu andere samenwerkingen aangaat dan voor de trainingen. Deze vernieuwde samenwerking wordt hoog gewaardeerd, aangezien 99% van de deelnemers het eens is met de stelling ‘Samenwerken met professionals van andere organisaties en uit andere landen is een toegevoegde waarde voor mijn werk.’
Het onderzoek heeft geleid tot vier aanbevelingen:
- Overweeg om de internationale erfgoedtrainingen voort te zetten;
- Bewaar en onderhoud de nieuwe verbindingen en het uitgebreide netwerk;
- Beoordeel de impact van andere elementen in het IE-programma;
- Continue evaluatie van de impact van de trainingen.
Het volledige (Engelstalige) rapport kunt u hier downloaden.