Nederland heeft sterk ondernemerschap-ecosysteem in vergelijking met andere landen
In 2021 was ruim 14% van de Nederlandse volwassen bevolking van 18-64 jaar actief bezig met het opstarten van een onderneming of het voeren van een onderneming jonger dan 3,5 jaar. Dat is inclusief zzp-ers. Dit is aanzienlijk hoger dan in 2020 (het begin van de coronapandemie) toen het percentage op 11,5% lag. Dit blijkt uit het rapport ‘Global Entrepreneurship Monitor Nederland 2021’ dat vandaag door Panteia is gepubliceerd.
Herstel nieuw ondernemerschap uit de corona-crisis
Corona heeft de mogelijkheden voor ondernemerschap de afgelopen twee jaar duidelijk beïnvloed. In het eerste coronajaar (2020) heeft corona de mogelijkheden voor nieuw ondernemerschap beperkt, ondanks het feit dat corona ook nieuwe kansen voor ondernemerschap bood. In 2021 is vervolgens duidelijk sprake van herstel. De mate van nieuw ondernemerschap nam toe. Meer mensen zagen kansen om een onderneming te starten, deels door corona. Meer ondernemers gaven aan dat het weer makkelijker is geworden om een nieuwe bedrijf te starten. Meer ondernemers verwachtten een betere bedrijfsgroei. En meer ondernemers zagen nieuwe kansen als gevolg van coronapandemie. Meer dan de helft van de ondernemers is het eens met de stelling ‘De Nederlandse regering heeft tot nu toe effectief gereageerd op de economische gevolgen van de coronapandemie’. Een kwart is het daarmee oneens.
Het Nederlandse ondernemerschap-ecosysteem scoort boven gemiddeld
Het ondernemerschap ecosysteem in Nederland is goed ontwikkeld. Een survey onder nationale experts laat zien dat de omstandigheden om een onderneming te beginnen in Nederland relatief goed zijn. Het gaat hierbij om de volgende dimensies van het ondernemerschap ecosysteem: financiering, overheidsbeleid, onderwijs en training, R&D, commerciële infrastructuur, de toegankelijkheid van de binnenlandse markt, fysieke infrastructuur en sociale en culturele normen. Nederland scoort op al deze dimensies hoger dan het gemiddelde van de EU-lidstaten. Nederland scoort vooral hoog op fysieke infrastructuur, overheidsbeleid (belasting en bureaucratie), commerciële en diensteninfrastructuur en culturele en sociale normen.
Global Entrepreneurschip Monitor (GEM)
Wereldwijd is de GEM het grootste internationaal vergelijkende onderzoek naar ondernemerschap onder de volwassen bevolking. In 2021 deden 50 landen aan de GEM mee, waaronder 19 EU-lidstaten. De Nederlandse bijdrage is gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en wordt door Panteia uitgevoerd. De meting bestaat uit een enquête onder de volwassen bevolking (Adult Population Survey) en een enquête onder nationale experts (National Expert Survey).
Lees hier het gehele rapport of bekijk de infographic.
Geïnteresseerd in de rapporten van voorgaande jaren? Klik hier!