Onderzoek juridische dilemma's meervoudige nationaliteiten
Panteia en de Vrije Universiteit Amsterdam hebben in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een onderzoek uitgevoerd naar de juridische dilemma’s waarmee Nederlanders met een meervoudige nationaliteit geconfronteerd kunnen worden. Het rapport brengt de complexiteit en variëteit van deze dilemma’s in kaart, gebaseerd op juridische analyses, interviews met experts en ervaringsdeskundigen en een inventarisatie via een open loket.
De onderzoekers tonen aan dat een meervoudige nationaliteit vaak door geboorte wordt verkregen. Het rapport identificeert verschillende typen dilemma’s waar mensen met een meervoudige nationaliteit mee te maken kunnen krijgen, waaronder in het huwelijksrecht, familie- en erfrecht, dienstplicht en rondom de nationale veiligheid.
Uit de inventarisatie blijkt dat mensen met een meervoudige nationaliteit uiteenlopende dilemma’s kunnen ervaren, afhankelijk van hun nationaliteit en persoonlijke situatie. De ervaren dilemma’s betreffen vaak wel unieke gevallen en zijn niet op grote schaal herkenbaar bij de doelgroep. Hoewel sommige dilemma’s relatief zeldzaam zijn, kunnen ze verstrekkende gevolgen hebben voor de betrokkenen.
Respondenten benadrukken ook de voordelen van het hebben van een meervoudige nationaliteit, zoals een breder gevoel van identiteit en meer mogelijkheden op sociaal, cultureel en economisch gebied. Sommigen vinden dat de overheid meer aandacht moet besteden aan deze positieve aspecten in plaats van alleen de negatieve kant te belichten.
Het rapport pleit voor verdere bewustwording en maatschappelijk debat over de juridische en praktische consequenties van meervoudige nationaliteiten.