Onderzoek naar de afbakening van de doelgroep van de banenafspraak
Minister Carola Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen is van plan om de doelgroep voor de banenafspraak uit te breiden. Dat blijkt uit een brief over het versterken van de banenafspraak en de bijbehorende ondersteuning die zij gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Schouten baseert zich hierbij mede op een onderzoek dat Panteia tussen september 2022 en maart 2023 heeft gedaan naar personen met dezelfde kenmerken als de personen die nu onder de banenafspraak vallen.
De banenafspraak is de afspraak in het sociaal akkoord van 2013 dat er aan het begin van 2026 in totaal 125.000 banen moeten zijn gerealiseerd voor personen met een arbeidsbeperking. Doel van de banenafspraak is meer personen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen bij reguliere werkgevers.
Achtergrond van dit onderzoek was dat er op de arbeidsmarkt personen leken te zijn met dezelfde kenmerken en oorzaken als de huidige doelgroep banenafspraak die dezelfde extra ondersteuning nodig hebben, maar nu niet tot de doelgroep behoren. Het onderzoek heeft op basis van objectieve gegevens in kaart gebracht welke (groepen) personen als gevolg van dezelfde kenmerken en/of oorzaken als de huidige doelgroep banenafspraak een soortgelijke ondersteuningsbehoefte hebben. Vervolgens zijn vanuit verschillende perspectieven de voor- en nadelen van eventuele toevoeging van nieuwe (groepen) personen aan de doelgroep omschreven.
Het instrumentarium voor dit onderzoek bestond uit literatuurstudie, expertinterviews, twee expertsessies, analyse van CBS Microdata en interviews met sociale ontwikkelbedrijven over beschut werk.
Uitkomst van het onderzoek was dat de volgende groepen de nodige overeenkomsten kennen met de bestaande doelgroep van de banenafspraak waarbij er tevens sprake is van de nodige voordelen van toevoeging van deze groepen aan de doelgroep:
- WW-gerechtigden die nog nooit medisch zijn beoordeeld.
- Verschillende groepen WIA/WGA-gerechtigden die naast of ondanks hun beperking dan wel na herstel naar werk zoeken;
- Een vergelijkbare groep binnen de Wajong-Duurzaam Geen Arbeidsvermogen die ondanks de beperking naar werk zoekt;
- De groep nieuw beschut werk bij een reguliere werkgever;
- Personen met een psychische aandoening;
- Overige personen die onder het VN-verdrag handicap vallen.
Lees hier het volledige rapport en de kamerbrief.