Veilige en gezonde werkplekken in de horeca – resultaten van de Europese bedrijvenenquête naar nieuwe en opkomende risico's (Esener)
EU-OSHA heeft de studie 'Accommodation and foodservice-activiteiten - Evidence from the European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks (ESENER)' gepubliceerd. Panteia heeft deze studie samen met IKEI Spanje uitgevoerd.
De horecasector in de Europese Unie omvat een breed scala aan bedrijven waaronder hotels, cafés, restaurants, cateraars in industriële en commerciële panden en restaurants inclusief afhaal- en fastfood. De risico’s op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk (VGW) zijn omvangrijk. Het betreft onder meer ergonomische risico’s, wisselende temperaturen en luchtverontreinigende stoffen, het gevaar van uitglijden/struikelen/vallen, gevaarlijke stoffen en veiligheidsrisico’s, maar ook om de psychosociale risico’s die bijvoorbeeld voortvloeien uit het voortdurende contact met klanten, de hoge werklast en de druk om op piekmomenten krappe deadlines te halen.
In het rapport wordt ook ingegaan op sectorspecifieke maatregelen gericht op beter risicobeheer onder meer in de vorm van werknemersparticipatie. Ook de gevolgen van de COVID-19-pandemie komen aan bod.