Vervoersarmoede
Vervoersarmoede is een groeiende uitdaging binnen de Europese Unie, met aanzienlijke gevolgen voor sociale inclusie en territoriale samenhang. Beperkte toegang tot betaalbare en betrouwbare mobiliteitsopties treft veel mensen, vooral in landelijke gebieden, waardoor sociale ongelijkheid en problemen met bereikbaarheid verder toenemen. Belangrijke oorzaken hiervan zijn de toenemende kloof tussen stedelijke en landelijke gebieden op het gebied van connectiviteit en de financiële druk die gepaard gaat met de transitie naar een klimaatneutrale economie.
Gezien de urgentie van dit probleem heeft het project “Addressing Transport Poverty: The Role of EU Policy and Funding Instruments” (Aanpak van vervoersarmoede: de rol van EU-beleid en financieringsinstrumenten) als doel oplossingen te verkennen om eerlijke toegang tot vervoersdiensten binnen de EU te waarborgen. Dit project, in opdracht van het EU-Comité van de Regio’s, zal een overzicht bieden van de mogelijke bijdragen van de structuurfondsen en het Cohesiefonds (SCF) aan de aanpak van vervoersarmoede en onderzoekt de rol van EU-instrumenten, zoals het cohesiebeleid en de Herstel- en Veerkrachtfaciliteit (RRF), bij het ondersteunen van betaalbare mobiliteitsdiensten.
Panteia draagt een ruime expertise bij aan dit initiatief, opgedaan bij diverse EU-financieringsprojecten, zoals het SMARTA-project, dat onderzocht hoe bestaande mobiliteitsbeleidsmaatregelen en -oplossingen in Europese plattelandsgebieden beter benut kunnen worden.
Het project loopt nog en wordt afgerond in april 2025. De resultaten zullen bijdragen aan lopende discussies over de opstelling van Sociale Klimaatplannen (SCP) door de lidstaten, de tussentijdse evaluatie van het cohesiebeleid in 2025 en de mogelijke herprogrammering van de RRF.