Huishoudens in de rode cijfers

In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid doet Panteia onderzoek naar het aantal huishoudens met problematische schulden of een risico daarop.

 

Wie schulden heeft, kan zich wenden tot de gemeente. Gemeenten hebben een wettelijke taak om schuldhulpverlening te bieden aan huishoudens met schulden. Via de schuldhulpverlening hebben gemeenten dan ook doorgaans een beeld van de problemen en kenmerken van deze huishoudens. Maar hoe zit dat bij huishoudens die zich ondanks hun schulden niet melden bij de gemeente? Wat voor een huishoudens zijn dat? Waarom wenden zij zich niet tot de gemeente? En hoe lossen zij hun financiële problemen op? Over deze huishoudens gaat dit rapport. We noemen hen de onzichtbare schuldenaren.

Het rapport (te downloaden hieronder) laat zien hoeveel onzichtbare én zichtbare schuldenaren er zijn, hoe hun problemen zijn ontstaan en beschrijft hun kenmerken en hun oplossingsstrategieën. Basis voor dit rapport is een uitgebreid onderzoek onder Nederlandse huishoudens.

 

 

Download publicatie

Neem contact op

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? We staan u graag te woord.

Bel ons op: 079-322 20 00